Volvo’s ambition er, at fra 2025 skal mindst 25 procent af den plastik, der indgår i en nyproduceret Volvo-personbil, være genbrugsplast.

Samtidig opfordrer Volvo bilindustriens underleverandører til at indgå i et tættere samarbejde med bilproducenterne om at næste generation af komponenter, bliver så bæredygtige som muligt, særlig med henblik på genanvendelse af plastik.

For at vise, at der er hold i ambitionen, har Volvo præsenteret en specialbygget udgave af sin XC60 T8 plug-in hybrid SUV, der allerede er meget miljøvenlig. Den er magen til den eksisterende model, men adskillige plastkomponenter er erstattet med tilsvarende komponenter, der indeholder genbrugsmaterialer.

”Volvo har forpligtet sig til at nedbringe sin miljøpåvirkning globalt,” siger Håkan Samuelsson, adm. direktør og koncernchef i Volvo Cars. ”At tage hensyn til miljøet er en af Volvo’s kerneværdier, og vi vil fortsætte med at finde nye måder at gøre det på. Det er denne bil og vores ambition om at genanvende plastik eksempler på,” fortsætter han.

Midterkonsollen i den specielle XC60 er udført i fornybare fibre og plastik fra kasserede fiskenet og maritime reb. På gulvet indeholder tæpperne fibre, der stammer fra PET plastikflasker, og en bomuldsblanding, der er baseret på kasserede rester fra tekstilindustrien. Også i sæderne indgår PET fibre fra plastikflasker, ligesom brugte bilsæder fra gamle Volvo’er er anvendt til at skabe det lydabsorberende materiale under bilens motorhjelm.

Den specielle XC60 blev vist under Volvo Ocean Race’s stopover i Göteborg. Sejladsens fokus på bæredygtighed centrerer sig om et partnerskab med FN’s miljøkampagne for renere have, ”Turn the Tide on Plastic”. Volvo Ocean Race ankommer til Aarhus fredag d. 22/6.

I 2017 offentliggjorde virksomheden, at alle nye Volvo-biler, introduceret efter 2019, vil være forsynet med el-motor. Sidste måned forstærkede Volvo denne strategi ved at erklære, at fuldt el-drevne biler forventes at udgøre op mod 50 procent af virksomhedens globale salg i 2025.

Hvad driften angår, er det målet af have klimaneutral produktion i 2025. I januar i år blev motorfabrikken i Skövde Volvo’s første klimaneutrale anlæg. Anlægget er fremvist på billedet herunder.

Fabrikken i Skövde, Sverige