TEST: Citroen C4 Cactus – som den ægte vare
Cactus er på mange måder ligesom en rigtig, grøn kaktus. Enten synes du, den er meget charmerende på trods af sit noget specielle ydre, ellers hader du den og kan ikke se formålet med at have den. Citroën Cactus er på mange måder sådan.
Designet er noget særpræget, især med de såkaldte Airbumps-puder, på siden og i bilens hjørner. De er tiltænkt folk, der selv har grimme biler og derfor ikke få samvittighedskvaler ved at låne nabobilens dør til at læne sin egen opad. Man skal vel kunne komme ud.
Vi tester Citroën C4 Cactus Puretech 110 Shine
Hvordan er kabinen?
Bag rattet viderefører Citroën PSA-koncernens nye designsprog, hvor knapper er ugleset. Det betyder, at næsten alle funktioner skal betjenes via den 7″ touchskærm, du også finder i f.eks. Peugeot 308. Den efterhånden udprægede fetish med alle knapper ud, og ind med et hav af undermenuer kan være irriterende. Specielt, når skærmen ikke er den hurtigste til at reagere.
Kabinen er meget rummelig med højt til loftet og en relativt høj siddeposition grundet cross-over-karosseriet. Også på bagsædet er der god hoved- og knæplads. Desværre er der flere steder en lidt tarvelig plastkvalitet, bl.a. på gearstang og kardantunnel. Instrumentbordet er dog blødt og kvalitetsindtrykket er overordnet udmærket.
Hvordan kører den?
Som alle andre cross-overs skal der naturligvis være godt med luft i skærmkasserne, der giver illusionen af en stor frihøjde. Men kigger du på undervognen, så er Cactus faktisk ganske lav, og det giver mildest talt ikke særligt gode muligheder for at tage den med udenfor terrænet. Cactus er en hip bybil. Styretøjet er ligesom andre Citroën-modeller ikke ligeså direkte som konkurrenterne, men vægtningen er heldigvis blevet lidt tungere end eksempelvis C5 og C4, der jo har doneret platform og teknik.
Undervognen er et godt kompromis mellem sport og komfort, hvor der ikke er meget søgang i kurverne, men god appetit på bump.
Hvordan er motoren?
For det første, er den trecylindrede turbomotor med 110 hestekræfter netop blevet kåret til årets motor i Europa. Og det er velfortjent. Citroën og Peugeot har taget deres trecylindrede teknologi til et nyt niveau. Motoren er langt mere raffineret og støjsvag, end de tidligere trecylindrede fra PSA, og så føles den forbavsende stærk med sine 205 nm.
Det maksimale moment er tilstede allerede ved 1.500 omdrejninger, og det betyder, at den mellemstore Cactus altid føles kvik. Motoren fås også uden iltapparat med 82 hestekræfter. Desværre er den 5-trins gearkasse intet match for den lille motor. Faktisk genopliver den myten og franske bilproducenter og deres suppegryde-gearkasser.
Skiftene er upræcise, vandringen er lang og den føles bestemt ikke mekanisk. Det er klart den største nitte i en ellers fin køreoplevelse.
Hvad med konkurrenterne?
Cross-over-klassen har de seneste år været meget lukrativ for bilkfabrikanterne. Særligt for Nissan, der jo skabte klassen med første generation af Qashqai. Og kaster man blikket på netop Qashqai, så er der et godt stykke vej fra Cactus for de prisbevidste kunder. Cactus starter nemlig fra 169.990 kr., mens du skal over 230.000 kr. , hvis du vil køre Qashqai.
Den 82-hestes bliver dog nok i underkanten, hvis du gør alvor af en ferietur med fuld belægning. Derfor bør du gå efter den testede benzinmotor, der starter ved 209.990 kr. Finder du designet lidt for friskt, kan du gå efter den mere afdæmpede søsterbil, Peugeot 2008, der er lidt mere sportslig at køre.
Vi synes
Citroën Cactus er en bil med karakter en masse – om du så kan lide den eller ej. Den er sin egen. Derfor kan vi også godt lide den, men ikke mindst fordi du kan få den i indkørslen til en god pris. Men brug de ekstra 30.000 kr. og køb benzinmotoren med turbo. Det bliver du og gensalgsværdien glad for.
De Tørre Tal
Mærke/Model: Citroën C4 Cactus Shine
Motor: 1,2 R3 Turbobenzin
Gearkasse: 5-trins manuel
HK: 110 / 5.500 o/min.
Moment: 205 nm./ 1.500 o/min.
0-100 km/t: 9,3 sek.
Topfart: 188 km/t
Km/l (opgivet forbrug): 21,3
Vægt: 1.095 kg.
Bagagerum: 348 / 1170 liter