Biltest: Seat Ibiza SC 1,2
Seat Ibiza SC frister med friskt design, men dens yngre tvillingebror Mii er noget af en skruebrækker, der frister kunderne med billige priser
Festen på Ibiza slut?
Godmodig som en labrador er den lille Seat Ibiza at køre, men designet er aggressivt som en bidsk rottweiler. Ibiza har fået et design, der skiller den ud fra vognparken og samtidig også fra sin fætter VW Polo. Men efter lanceringen af mikrobrødrene, UP, Mii og Skoda Citigo lokkes kunderne med 5.-kroners bar på Sunny Beach.
Breskuldret fluevægter
Seat Ibiza SC har fået et meget aggressivt look, hårde kantede linjer langs forskærm og over bagskærm giver Ibiza SC den karakteristiske bagende, med de sammenknebne baglygter stirrer den som en arrig terrier på de bagvedkørende.
SC står for sport coupe, hvorfor Ibiza SC kun fås som tredørs.
Op på design – ned på praktik
Godt for designet er det tredørs design, skidt for praktikken er det desværre også.
For nok ser det flot ud, men skal du ud ad bilen i en snæver parkeringsbås, så er de to havelåger svære at danse med. Oven i det, har Seat sat det indvendige dørhåndtag så langt fremme på døren, at den er svær at holde styr på. En anden meget væsentlig faktor ved kun tre døre er adgangen til bagsædet, der naturligvis hæmmes betragteligt. Når det så er sagt, så vil det nok være sjældent, at du kan lokke nogen derom. Pladsen på bagsædet er ikke mange voksne mennesker værdig. Værst går det udover benpladsen, der ved en normal siddeposition for forpassageren, er yderst begrænset.
Når vi snakker praktik, er der yderligere irritationsmomenter forbundet til den snævre parkeringsbås. for det første har Ibiza SC ikke fjernbetjent centrallås i 1,2 60. hestes udgaven, som vi er havnet i, men de har også sparet låsen i passagersiden væk. Det vil sige, at du er nødt til at låse bilen op fra førersiden, hvis du skal i bagagerum eller åbne passagerdør.
Dét er irriterende med favnen fuld af varer.
Frisk kabine
Kabinen i Ibiza er ganske nydelig, med et fint designet rat og pæne instrumenter. Desværre er der gjort flittigt brug af hård plast i kabinen. Faktisk er det kun den grå del af instrumentbordet, der er af et blødt materiale. Når det så er sagt, så gør det faktisk ikke så meget. Alle de ting du skal betjene sidder i området med den bløde plast, så man kommer sjældent i kontakt med det billige hårde plastik. Drejeknapperne til ventilationssystemet er noget old-school, men de virker og er billige at producere. Sæderne kunne godt bruge en bedre lændestøtte på langtur, ellers er de ganske tilforladelige.
Motor overrasker positivt
Motoren i testbilen er den trecylindrede 1,2 liters motor med 60 letbende heste. Umiddelbart lyder det forfærdelig trægt og det er da heller ikke alverden, men motoren leverer kræfterne næsten som en diesel. Det gør at motoren føles tilstrækkelig kvik til hverdag, hvor den uden problemer følger trafikken. Også på motorvej. Så længe du ikke bevæger dig over 130 og ikke har for meget læs i bilen.
Men motoren i en sportscoupe skal jo gerne lyde af noget og være garant for lidt mere end bare at kunne følge trafikken.
Det første kriterie er opfyldt. For en 3. cylindret maskine lyder helt anderledes end en firbenet. Motorlyden er mere rå og ubalanceret, lidt á la en diesel. Man hører mere til den end en firecylindret, om man så¨å kan lide lyden eller ej, ja det må være op til en prøvetur. Men i sammenligning med andre trecylindrede motorer, så er den ganske kultiveret og et rart bekendtskab.
Dog skal man vende sig til gasresponsen, der er ligesom at vride gashåndtaget på en frostkold Puch Maxi. Især irriterende ved igangsætningen, hvor det kræver noget tilvænning at skulle møre pedalen halvvejs i gulvtæppet for at komme afsted. Men hvad gør man ikke for at køre lidt længere på literen.
En anden vigtig faktor i en sportscoupe er naturligvis køreegenskaberne. Her gør Ibiza sig også positivt bemærket med direkte støretøj og en velafstemt undervogn.
Speget udgave
Seat Ibiza SC efterlader et fint indtryk om en godmodig bil med et karakterfuldt design. Men den efterlader også et indtryk af, at være en smule speget. Det er rart at kunne køre langt på literen, hvilket også afspejler motorprogrammet i Seat Ibiza SC. Den kraftigste benzinmotor er på 105 hestekræfter. Men du har faktisk ikke engang mulighed for at tjekke dit forbrug og glæde dig over, hvor god du er til at køre økonomisk. En kørecomputer med forbrugsmåler er nemlig sparet væk. Ligesådan er en lås i passagerdøren og et fjernbetjent centrallåssystem, hvilket slet ikke kan tilkøbes i den mindste 60. hestes variant.
5. kroners bar trækker
Det er op ad bakke for Seat Ibiza SC overfor lillebror Mii. Kigger vi på bagagerummenes størrelse har Ibiza en lilel fordel med 284 liter kontra 238 liter i Mii. I begge varianter kan du lægge sæderne ned. Dog koster en sådan luksus i Mii 4000 kr. i form af et splitbagsæde.
Alt i alt er der ekstraudstyr i Ibiza SC for 10.050 kr. i form af metalfarve og manuel aircondition. Det giver Ibiza et prisskilt på 124.949 kr. Tilføjer man samme udstyr i Mii, også med 60 hk. plus splitbagsæder. Så ender vi på 93.400 kr. En besparelse på knap 32.000 kr.
For det får man så et større udvalg af motorer. I Mii er kun tre benzinvarianter tilgængelige, mens Ibiza kan tilbyde fire benzinvarianter og tre diesel. Du får også et større bagagerum og bedre rummelighed i kabinen. Til gengæld får du også en halvårlig ejerafgift på 540 kr. kontra 280 kr. for Mii. Og et opgivet forbrug på 18,5 km/l i Ibiza overfor 24,4 km/l i Mii.
Skal man retfærdiggøre køb af Ibiza skal det være i forhold til længere ture, eller i form af stort brug for den ekstra smule plads. I form af længere ture, så ville rådet normalt være at gå efter en diesel. Men mindste dieselvariant koster 164.900 kr.
Så medmindre du har akut brug for den ekstra plads, så taler mange parametre for at hoppe et skridt ned ad stigen til mikroklassen.
Mærke/Model: Seat Ibiza SC
Motor: 1,2. liters R3
Gearkasse: 5-trins manuel gearkasse
Karosseritype: Hatchback
Siddepladser: 5
HK: 60 ved 5200 o/min
Moment: 108 nm. ved 3000 o/min
Topfart: 155 km/t
0-100: 15,9 sek.
Km/l: 18,5 km/l (oplyst forbrug)
Pris: 124.949,-
Energimærke: A
Halvårlig ejerafgift: 540 kr
Levering: 3680 kr.
Ekstraudstyr samlet pris: 10.050 kr.
Ekstraudstyr: Manuel aircondition (5000kr.) Metalfarve (5050 kr.)
[nggallery id=774]