Biltest: Ford Focus
Udover logoet er der ikke meget, der forener den nye Ford Focus med den gamle. Meget er forbedret, men ikke alt er lige positivt.
Ford Focus har gennemgået en lidt atypisk udvikling, fra den første generation blev introduceret i 1998 til i dag. Det begyndte alt sammen i 1998, da Focus blev præsenteret som afløser for den populære Escort. Designmæssigt skilte den sig markant ud fra både sin forgænger og sine konkurrenter i Golf-klassen. Og det var altså en del år før, at det såkaldte Kinetic-design officielt begyndte at blive taget i anvendelse. Men af årsager, som undertegnende ikke er bekendt med, vendte Ford atter tilbage til det sikre, mere konservative look, da anden generation af Focus kom på markedet, først som hatchback i 2004 og i 2005 også som stationcar. Pludselig var en meget skrap farvelakering nødvendig, ala. den orange som ses på visse Focus ST’er, hvis den anonyme Ford på nogen måde skulle kunne vække opsigt.
Efterfølgende kom både en ny Mondeo og en ny Fiesta på banen, og ret hurtigt stod det klart, at en tredje udgave af Focus nødvendigvis måtte arve i hvert fald en del af det designsprog, som de repræsenterede – både når drejede sig om det indvendige og det udvendige design. Dels ville andet ikke give nogen mening, dels var det en nødvendighed, hvis Ford fortsat ville være med i kampen om det yngre klientel. Og generation tre skulle da også vise sig, ikke bare at arve, men ligefrem at overtage og videreføre Kinetic-designstilen. Med designelementer fra både Mondeo og Fiesta, tilsat lidt fornyet kreativitet, er den nye Ford Focus igen blevet en bil, man lægger mærke til i trafikken.
Spørgsmålet er, om dens køreegenskaber er lige så dynamiske som designet. Køreegenskaberne var vel nok de forrige generationer af Focus’ allerstørste force. Meget skarpere og meget mere involverende blev det ikke i en forhjulstrukken bil. Men med tilkomsten af Ford Focus MkIII følger også en hel kavalkade af nye, elektroniske gadgets og hjælpemidler, der måske kan spolere noget af køreglæden. Om ikke andet, så er de der i hvert fald for at gøre livet nemmere for den travle/dovne bilist. Jeg nævner i flæng, Lane Keeping Aid, Lane Departure Warning, Forward Alert with Brake Support, Low Speed Safety System, Traffic Sign Recognition, Driver Alert og Active Park Assist. Vil I have flere? Godt så: Auto High Beam Control, Adaptive Cruise Control, Speed Limiter System, Emergency Brake Light og Blind Spot Information System.
Heldigvis, havde jeg nær sagt, er det langt fra standartudstyr det hele, og de forskellige sikkerhedssystemer skal ikke købes individuelt. Det meste af det følger med Fører assistance pakken, som koster henholdsvis 21.600 og 20.600 kroner, alt afhængig af, om din Focus har Trend- eller Titanium-udstyr. Testbilen var proppet til randen, og havde derfor både Titanium-udstyr og assistancepakke. Derudover var den udstyret med en parkeringspakke, som til 7.500 kroner ekstra giver dig mulighed for at lade bilen foretage parallelparkeringer selv.
Udover alt det nytilkomne udstyr, byder Ford velkommen i en kabine, som slet ikke er at genkende fra den tidligere Focus – lige på nær Ford-logoet på rattet. Hvorvidt det er en god ting eller ej, må være op til den enkelte. Men nogen vil måske synes, at kabine-designet, ligesom bilens ydre, har fået en kende for meget med den kreative pensel. Funktionaliteten fejler dog ikke noget, så jeg brugte selv ikke lang tid på at finde mig til rette. Eneste større minus er, at kvalitetsindtrykket led et lille knæk, på grund af nogle lidt billige plastmaterialer hist og her. Ikke mindst håndbremsen, som i øvrigt er placeret således at den kan være lidt akavet at betjene, virkede lidt for “løs” og let i det.
Og når man endelig skal have sat bilen i gang, er det ved hjælp af en mildest talt drilsk kobling, som jeg fik bandet og svovlet en del over i løbet af testugen. Ford Focus 1.6 TDCI er den første bil i meget lang tid, der har voldt mig alvorlige problemer med at sætte blidt i gang. Frustrationerne fortsatte i selve accelerationsfasen, på grund af udtalt turbotøven under de cirka 1800 omdrejninger – et fænomen, som jeg ikke erindrer at have oplevet i samme grad med den 90- og 109-hestes 1.6 diesel i den gamle Focus. Læg dertil et dieselforbrug, som jeg kæmpede med at få på den politisk korrekte side af 18 km/l ved blandet kørsel (den er opgivet til 23,8 km/l), og en lille smule skuffelse over motoren (og/eller mig selv?) indfinder sig.
Ellers er den øvrige køreoplevelse som forventet ret så positiv. Ford kan det der med at bygge undervogne, der er både komfortable nok til de lange stræk, og dynamiske nok til når man rammer de små landeveje. Når man endelig har fået bilen (og dermed motoren) op i fart, og ligger stabilt i 6. gear på motorvejen, mærker man virkelig at der er sket noget med kørekomforten, og det i positiv retning. Ford har gjort et rigtig flot stykke arbejde med at lydisolere kabinen, og samtidig er sæderne væsentligt mere ergonomiske end tidligere. Så Ford Focus er mere i sit es på langturene end nogensinde før. Til gengæld er lidt af underholdningen ude på de små veje forsvundet, og det er sandsynligvis en direkte konsekvens af det nye elektro-hydrauliske styretøj. Det er såmænd præcist nok, men lidt kunstigt og dermed i mangel på nerve.
Tilbage står en bil, som jeg ikke rigtigt kan blive klog på, eller rettere, som jeg har svært ved at komme med en entydig bedømmelse af. Overordnet set er Ford Focus blevet en bedre, og ikke mindst mere sikker, bil. Men designet har ikke helt vundet mig over, og køreoplevelsen har jeg svært ved at leve mig ind i. Startprisen er 313.700 kroner, og det er lige en små tyve tusser mere end for en VW Golf 1.6 TDI med Highline-udstyr. Så den nye Ford Focus er bestemt ikke nogen billig løsning. Men tag en snak med din forhandler, og se om ikke prisen kan hives lidt ned – så kan det være det begynder at give mening.
Fakta
Mærke/Model: Ford Focus 1.6 TDCI
Motor: 1,6 liters diesel
Gearkasse: 6-trins manuel
Karosseritype: 5-dørs hatchback
Siddepladser: 5
HK/Moment: 115/270
Topfart: 193 km/t
0-100: 10,9 sek.
Km/l: 23,8 km/l (oplyst forbrug)
Pris: 313.700 kr. u. ekstraudstyr