Biltest: BMW X3
BMW X3 er i hård konkurrence med Audi Q5 og Mercedes GLK, men den byder sig til med effektive motorer og køreegenskaber, som vi kender dem fra BMW.
Det slog mig med det samme, da muligheden for at teste BMW X3 bød sig, at det bogstaveligt talt ville være en lidt flad fornemmelse at køre rundt i den på de danske veje. Især på denne tid af året, hvor der ikke er noget snevejr til at sætte lidt krydderi på SUV-tilværelsen. Så en færgebillet til Norge blev bestilt, og samtidig var der åbnet op for en decideret langturstest.
For det fortjener en bil af den kaliber; en BMW X3 xDrive 20d med en 2-liters firecylindret dieselmotor på 184 hk. Især var det interessant at se, om det optimistiske EU-gennemsnitsforbrug på 17,9 km/l kunne komme indenfor rækkevidde, når bilen blev udsat for de meget varierede vej- og vejrforhold i Norge. Men også undervognen – som i 1. generation af X3 fik drøje hug for at være alt for hård – skulle stå sin prøve.
“Desværre” kørte testbilen ikke på standartundervogn, men var udstyret med Dynamic Damper Control, som giver chaufføren mulighed for selv at bestemme opsætningen af støddæmpere, styretøj og gearkasse. Prisen for den luksus er 24.135 kroner, men det viste sig hurtigt at være rigtig fornuftigt givet ud. Med kørsel på mange forskellige typer vej, er det dejligt løbende at kunne bestemme, om man vil ofre lidt komfort for øget skarphed, og omvendt. I NORMAL-indstilling formår undervognen på fortrinlig vis at absorbere selv større ujævnheder, og derfor er X3 ingenlunde inkapabel udi langturskørsel. Men køres der på gode veje, med høj fart eller gennem mange sving, kan man med fordel vælge SPORT, hvorved den højbenede X3 lægger sig mere stabilt på asfalten. Køreoplevelsen kan nemlig godt føles en anelse duvende med systemet i NORMAL-mode.
Men den nye BMW X3 bliver aldrig nogen vuggende båd at køre i af den grund- det er trods alt en BMW. En anden drivende faktor er selvfølgelig xDrive-firehjulstrækket, som via DSC-sensorerne registrerer de forskellige vejunderlag og fordeler kræfterne mellem for- og bagaksel, så de hjul med bedst greb får tilført mest trækkraft. Testugen bød dog ikke på offroad-ture ad stejle grusveje og igennem store mudderpøle, så om X3 har fortjent “offroader”-betegnelsen, eller om den må klare sig med en status som “softroader”, må vi lade andre om at vurdere. Nogen Land Rover bliver den nok aldrig, på trods af den fleksible undervogn og assistentsystemet Hill Descent Control.
Til gengæld kører den længere på literen end de fleste konkurrenter, og i særdeleshed end de ægte, mere hårdføre offroadere. Benævnte EU-gennemsnit på 17,9 km/l nåede testbilen aldrig op på. Det blandede forbrug, på en typisk 400 kilometers testdag i det norske, landede på omkring 15 km/l, men det er for så vidt slet heller ikke tosset. Og så foregik turen immervæk i en bil, som knapt havde rundet 2000 km, da turen startede. Den 2-liters dieselmotor er desuden en meget behagelig maskine at arbejde med, og samspillet med den 8-trins automatgearkasse er fremragende – lynhurtige skift, både op og ned, og en manuel funktion uden forsinkelse. Motoren holdes som udgangspunkt ved relativt lave omdrejninger, men der er ikke sporet af sejtrækkeri at spotte, og i den anden ende af spektret slipper kræfterne først sent op. Sehr schön!
Men man burde også kunne forvente en del af en bil, som koster knap 790.000 kroner uden ekstraudstyr. Og det vel at mærke uden ekstraudstyr, som burde være standartudstyr i dette prisleje. Metallak, sædevarme, regnsensor, klimaautomatik, fartpilot og bluetooth er for eksempel ikke standartmonteret. Testbilen havde rundet en million kroner, og alligevel “manglede” den indbygget navigation og el-betjening af forsæderne. Der følger altså ikke sporet af udstyr med som standart i en X3, men det gør til gengæld den fantastiske drivline, og det er jo BMW i en nøddeskal; take it or leave it. Der findes mange biler til prisen, der har lige så gode langtursegenskaber, men X3 kan samtidig så mange andre ting, at man sidder tilbage med indtrykket af en utrolig komplet bil. Dyr, men komplet.
Fakta
Mærke/Model: BMW X3 xDrive20d aut.
Motor: 1995cc diesel
Gearkasse: 8-trins auto
Karosseritype: SUV
Siddepladser: 5
HK/Moment: 184/380
Topfart: 210 km/t
0-100: 8,5 sek.
Km/l: 17,9 km/l
Pris: 1.029.531 kr. (vejl. udsalgspris u. ekstraudstyr: 788.467 kr.)
Ekstraudstyr (udvalgt): Dynamic Damper Control (24.135 kr.), Ratvarme (4.168 kr), Performance Control (3.291 kr.), Bakkamera med Top View (15.358 kr.), X-Line (12.725 kr.), Automatisk nedblænding spejle (11.409 kr.), Sportssæder foran (13.822 kr.), Park Distance Control (17.114 kr.), Xenon-lygter (16.894 kr.), 18″ alufælge styling 308 (21.273 kr.)
[nggallery id=429]