ST er den hidtil kraftigste Focus

Mens vi venter på RS varianten af Focus, har vi haft lillebror forbi til en test. RS modellen lander senere her i 2020, og kommer til at få omkring 400 hestekræfter samt et 48V mild hybrid system, krydret med et firehjulstræk til at tøjre alle kræfterne.

ST derimod har “bare” forhjulstræk, men det gør bestemt ingenting. Der er nemlig massere af greb i de bredde fordæk, takket være det elektriske spærredifferentiale.

Ford Performance er kendt for ekstremt velkørende biler

Her er Focus ST bestemt ikke en undtagelse, for bare efter et par timer i bilen, kunne jeg konkludere at den rent faktisk kører virkelig godt.

ST sørger nemlig for at give dig som chauffør en oplevelse, af at det er dig som er i centrum, mens du sidder bag rattet. Alle de styremæssige indstillinger, betjenes nemlig på rattet.

Fire forskellige køre modes er der at vælge imellem (Glat/regn, Normal, Sport og Bane). Igennem de forskellige modes, ændre bilen virkelig karakter.

I ‘Normal’ føles det lidt som at sidde i en almindelig Focus, med et ekstra kraftoverskud og en hård undervogn. Sættes bilen i ‘Sport’ bliver undervognen kun endnu stivere, takket være den adaptive undervogn.

Men der er absolut ikke nogen som helst tvivl om, at Focus ST har det bedst i ‘Sport mode’. Det er nemlig her man mærker det fulde potentiale, lyden bliver mere markant. Den knalder og brager når man kommer op i de høje omdrejninger, styretøjet bliver tungere, speederresponsen forøges og undervognen bliver spændt op til lir.

Kabinen oser af sport og krydres med billig plastik

Recaro sæderne omfavner dig, og selv på længere ture er sæderne yderst komfortable. Der er flere indstillingsmuligheder og alle er elektriske. En af funktionerne er lændestøtte, som styres ved hjælp af en knap på siden.

Selv i de skarpe sving på landevejen eller på en trackday, sidder man forrygende. Når man har sat sig godt til rette i Recaro stolen, tager man fat i det lækre fladbundet sportslæderrat og trykker på S knappen på rattet.

Er du derimod på landfart og vil høre lidt god musik på vejen til din destination, så leverer højtalerne fra Bang & Olufsen utrolig god lyd. Selv hvis der skrues højt op er lyden i top.

Når mørket falder på, oplyses kabinen med ambientebelysning i forskellige farver, alt efter humøret. Vi havde Focus’en med på langfart, vi kørte fra København til Vejle for at besøge MyGarage.

I den forbindelse fik vi også testet bilens bagsæde grundigt. Og her befinder man sig faktisk overraskende komfortabelt, og med fornuftigt med plads til benene. Bevares det er ikke Skoda Superb pladsforhold, men er du under 195 cm er der rigeligt med plads på bagsædet i Focus ST.

Bagagerummet er også rummeligt og praktisk indrettet med små bøjler til indkøbsposerne, og et lille rum under bagagerumsdækket til små ting.

Laneassistenten halter lidt

En af de ting jeg bed mest mærke i under de tre dages test var, at ved motorvejskørsel mens laneassistenten er slået til, at den faktisk ikke rigtig virkede særlig godt. Det blev testet af flere omgange på motorvejen, på vej til Vejle. Det virker til at bilen ikke rigtig kan finde ud af og holde sig i “sporet”.

Volvo’s laneassistent virker utrolig godt, her mangler Ford lidt videreudvikling af systemet, før det bliver rigtig godt.

Hvad der til gengæld virkede rigtig godt, var skiltegenkendelsen og autopiloten efter hastigheds nedsættelser. Selv i vejarbejdszoner fandt bilen rigtig hurtigt ud af, hvad hastighedsbegrænsningen var på den pågælende strækning. Alt det at slå diverse sikkerhedssystemer fra og til foregår igen også på rattet, og den lille skærm mellem de to analoge ure der viser hastigheden og omdrejningerne.

Det er også her du bliver mindet om hvad du har kørt på literen, og lad os bare sige det som det er. Selvom motoren er en Ecoboost motor, så er den svær at få op på de 13,9 km/l som Ford foreskriver.

Konklusionen

Ford Focus ST er klart at den er et kig værd, hvis du er på udkig efter en praktisk men samtidig også en sjov hverdagsvogn. Det største minus er den hårde undervogn, der muligvis vil være lidt for hård. Personligt synes jeg bare det er med til at gøre køreoplevelsen mere unik og levende at man virkelig kan mærke vejen under sig.

Lyden er klart værd at fremhæve igen, her har Ford virkelig formået og levere. Derudover er gearkassen en sandfornøjelse, den er præcis og virkelig nem at maurere rundt i. Så alt i alt en yderst kompetent bil GTI segmentet.

De Tørre Tal

Mærke/Model: Ford Focus ST
Motor:  2,3-liters Ecoboost benzinmotor med turbo
Gearkasse: 6-trins manuel gear
HK: 280 hk
Moment: 420 Nm
0-100 km/t: 5,7 sek. (Oplyst)
Topfart: 250 km/t.
Km/l (opgivet forbrug EU-norm): 13,9 km/l (Ved blandet kørsel) 11,3 km/l (under testen)
Pris: Starter fra 474.225 kr. Testbil m. udstyr 503.040 kr.

[g-gallery gid=”134947″]