Min elektroniske p-skive gik ud – og jeg fik en bøde

Det er søndag morgen. Du står op og er frisk, føler dig veludhvilet. Solen kigger langt om længe gennem de mange skyer, efter flere uger med gråt vejr. I dag skal være dagen, hvor du får kørt ud og købt alle de ting du længe har ville have, og du føler dig aktiv, så de nye hylder skal også sættes op i lejligheden.

Men du skal lige handle på vejen. Du finder det nærmeste supermarked, for lige at holde ind kort og købe nogle batterier. Du suser ind i butikken for at finde dem, men det lykkes ikke. Du napper lige en sodavand med på vejen, og skal stå i kø i længere tid, for i mens du har gået rundt i supermarkedet, er der kommet flere kunder i butikken.

Køen er lang. Det tager tid at komme igennem så du kan få lov at betale, og endelig er du ude ved din bil igen. Men hvad er det? I forruden sidder en lille fin hvid seddel. Du har fået en parkeringsbøde! Men du har jo en elektronisk p-skive i forruden? Den er desværre løbet tør for strøm, og det har du ikke set.

Så hvad gør du nu?

Fraskriver sig alle muligheder

Der findes masser af forskellige parkeringsselskaber i Danmark. Nogle privatejet og andre større mere kommercielle eller kommunalt ejet. Fælles for dem alle er, at de er sat i verden for at give de bilister en bøde, som parkerer ulovligt på de forskellige betalingsparkeringer rundt om i landet.

Når du kører ind bag et skilt til en parkeringsplads, kører du ind i en betalingszone. Det betyder, at det er dit ansvar som bilist, at sørge for, at du har en korrekt indstillet p-skive eller en gyldig billet i forruden.

Langt de største parkeringsselskaber har derfor fraskrevet sig ethvert ansvar for, at din elektroniske parkeringsskive ikke er løbet tør for strøm, at dit ur ikke stod korrekt og andre tilsvarende situationer. Desværre er der heller ikke noget at gøre, hvis du “blot var kortvarigt væk fra bilen”.

Derfor er der ikke meget at gøre, hvis først du har fået en bøde. Så du må bare punge op.

To parkeringsskiver kan give dig en bøde

Når din elektroniske parkeringsskive er ved at løbe tør for strøm, kan det være fristende at sætte en klister-skive i forruden, eller lægge et papir hvor du skriver hvornår du er ankommet.

Men ingen af delene giver dig en fordel, og det kan i sidste ende koste dig en bøde.

Du må nemlig ikke have mere end en enkelt skive i din forrude, hvad end for en variant du vælger. For når der er uoverensstemmelse mellem de to skiver, giver det en bøde. Også selvom du måske selv tænker, at man kan regne ud hvilken skive, der er den senest opdaterede.

Så husk at få fjernet din gamle klister-skive, hvis du har fået dig en ny smart elektronisk variant.

§4 Stk. 2. På de i stk. 1 nævnte steder må ikke findes andre parkeringsskiver end den, der benyttes ved parkeringen, eller andet, der kan forveksles med en parkeringsskive.

Brug klagenævnet til din parkeringsafgift

Det hænder en gang imellem, at man får en parkeringsafgift i sin forrude, som faktisk ikke er gyldig.

Reglerne i Danmark er nemlig sådan, at private parkeringsselskaber skal være medlem af det nationale Parkeringsklagenævn, der uvildigt behandler klager fra borgere, over en modtaget parkeringsafgift.

Langt de fleste selskaber er dog allerede med i denne forening, og du skal derfor være heldig, hvis din bøde kan blive annulleret. Bøder som Kan blive annulleret gælder dog alle dem, som er modtaget Før at parkeringsselskabet er blevet optaget i klagenævnet. Så har du fået en bøde før deres optagelsesdato, er denne bøde ikke gyldig.

For at kunne bruge klagenævnet, skal du dog på forhånd have klaget til parkeringsselskabet over afgiften og modtaget svar fra dem. Herefter kan du videregive klagen til nævnet, hvis du mener at der stadigvæk er noget at komme efter.

Processen er lang, men måske kan du i sidste ende få medhold i din klage, og derved få din bøde annulleret. Vær dog opmærksom på, at der flere steder kan opkræves et klagegebyr.

Kig godt efter inden du kører ind

Nogle gange kan du opleve, at det ikke er helt nemt at finde ud af, hvordan parkeringsreglerne er for det område, du netop er kørt ind på.

I flere parkeringshuse og på forskellige parkeringsplader, kan du nøjes med at betale via din smartphone og nogle forud installerede apps. Det betyder at du blot åbner din app, vælger det område du befinder dig på, og starter din parkering.

Langt de fleste områder benytter sig i dag af denne løsning, og du vil derfor kunne have svært ved at finde en “gammeldags” parkeringsautomat, hvor du kan købe en billet.

Men kig godt efter, når du kører ind. Reglerne kan være forskellige, og priserne for at holde ulovligt kan også variere i pris. Flere steder kan der være forskellige udbydere til at betale for at parkere.

Skulle uheldet være ude og du derfor modtager en afgift i din forrude, så kommer her et godt råd: Skift tilbage til din analog parkeringsskive, så længe du husker at sætte den – hver gang. På den måde er du sikret, at din elektroniske parkeringsskive ikke løber tør for strøm.

I galleriet herunder kan du se, hvordan vi fik afmonteret vores elektroniske parkeringsskive igen, og påmonteret en ny analog klister p-skive.

Galleri: Parkeringsbøde: Min elektroniske p-skive løb tør for strøm