Foto: Rådet for Sikker Trafik

Færre bliver fanget efter skærpelse

Da der fra den 10. september 2019 blev skærpet på lovgivningen omkring brug af mobiltelefon under kørsel, har politiet rejst færre sigtelser på området viser nye tal, som DR Nyheder har fået fat i.

De nye tal viser nemlig, at der er blevet fanget hele 21% færre bilister med brug af mobiltelefon under kørslen, efter at det blev skærpet og derfor kostede et klip i kørekortet foruden en bøde på 1.500 kroner, hvis man blev taget. Derfor må det siges, at skærpelsen har virket efter hensigten.

Til DR Nyheder er det kommet frem, at der op til skærpelsen blev rejst hele 11.263 sigtelser for lovovertrædelsen, mens der i de følgende fem måneder efter indskærpelsen, blot er rejst 8.837 sigtelser med tilhørende klip. Og det svarer til et fald på hele 21,5%.

Christian Berthelsen fortæller overfor DR Nyheder, at han er glad for det nye tiltag:

– Det er jeg rigtig glad for at se. Og jeg tillægger klippet en kæmpe stor værdi for, at vi nu ser det her fald, siger Christian Berthelsen, der er politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Klip i kørekortet giver forbedringer på flere områder

Det er ikke blot på kørsel med mobiltelefon, at klip i kørekortet har haft en effekt. Siden det blev indført at man fik klip i kørekort for større hastigheds overskridelser, kom der også på dette område en markant ændring.

Christian Berthelsen fortæller også, at man oplevede samme effekt da det blev indført. Derfor mener han, at klip i kørekortet har en helt klar betydning og understreger, at der ikke har været færre kontroller i månederne op til, end der har været efterfølgende for indførelsen.

Ministeren på området, trafikminister Benny Engelbrecht (S) er også glad for de nye tal. Han fortæller at det er godt, at flere billister nu har fokus på trafikken.

Så meget koster det at blive straffet

Hvis du skulle være en af dem, som benytter din mobiltelefon eller andet håndholdt kommunikations udstyr under kørslen og bliver taget, så kan du se frem til at blive straffet.

Straffen for overtrædelsen byder på et klip i kørekortet samt en bøde på 1.500 kroner. Dertil skal man betale 500 kroner til Offerfonden. Straffen gælder for brug ved håndholdt mobiltelefon, gps, tablets, computere mm under kørslen. Tre klip indenfor tre år, medfører en betinget frakendelse af førerretten og en indkaldelse til en orienterende køreprøve. Vil man beholde sin førerret, så skal køreprøven bestås indenfor en fastsat tid. Kilde: Rådet for Sikker Trafik