Foto: PR

I øjeblikket vender mange borgere blikket efter de københavnske taxaer, for der er kommet nogle nye medlemmere til byen.

Taxaselskabet TAXA 4×35 er i færd med at teste to nye London-taxi biler, som skal være med i kampen om at nå de lave CO2 emission-udslips mål. På sigt skal der udrulles flere af denne type taxi, da bilen har stort potentiale.

Ingen har indtil videre knækket koden til, at få omlagt deres taxi-bilpark til en mere grøn en af slagsen. Der findes en række Teslaer og forskellige hybrid-varianter, men det er kun i lille scala indtil videre.

Derfor er man i gang med at teste en ny variant, som på verdensplan findes i mere end 2.500 eksemplarer i andre storbyer rundt om i verden, i denne smarte London Black Cab kaldet LEVC TX.

CO2 udslippet på denne bil, er helt nede på 29 gram pr. km. I kabinen er der plads til kørestol, barnevogn og op til seks passagerer, mens man også kan oplade sin telefon og bærbare computer på turen og se på byens tårne, gennem bilens panoramaglastag.

Den nye London-taxi kører på ren el, og har en rækkevidde på over 100 km på ren el, hvorefter en lille benzindrevet motor overtager for at give bilen en øget rækkevidde ved at producere el til batteriet, så taxaens samlede rækkevidde kommer op over 500 km.

Ifølge adm. direktør hos TAXA 4×35, Gert Frost, er den nye taxa, et godt valg til det danske taxamarked de kommende år, da den både giver kunderne nye muligheder og imødekommer forventningerne til en mindre klimabelastende taxatur:

– En af de helt store udfordringer for os er at omlægge bilparken til at blive klimaneutral og samtidig sikre vores chauffører en ordentlig levevej. El-biler er helt sikkert en del af løsningen, men bare ikke på nuværende tidspunkt, da batterierne ikke kan holde længe nok, og fordi der ikke erladestandere ved særligtmange taxaholdepladser, siger Gert Frost.

Ifølge selskabet bag taxaen, London EV Company, har den nye taxa reduceret udledningen af CO2 med over 6.800 ton siden lev-emissions-taxaen kom på gaden i januar 2018.

Fakta om LEVC TX

I januar 2018 kørte den første LEVC TX rundt i Londons gader, i dag er der omkring 2.000 i London alene. På verdensplan er der over 2.500, og de kan blandt andet ses i Hamborg, Paris, Hong Kong, Malaysia, Norge og Sverige.

– LEVC TX, som taxaen hedder, bygger på en teknologi, der kombinerer plug in hybrid med en range extender: Bilens motor er en 110 kW (150 hk) elmotor, og de første 100 km (WLTP) drives bilen frem af energi fra et 31 kWh batteri. Herefter slår den såkaldte rækkeviddeforlænger til, der producerer strøm til batteriet.

Rækkeviddeforlængeren er en benzinmotor, der hele tiden lader batteriet op og giver taxaen yderligere små 500 km (WLTP) at køre på.

– Typisk kører en taxa cirka 400 km om dagen inkl. chaufførskift. Derfor er forventningen, at langt hovedparten af kørslen vil foregå fra et batteri opladet fra ladestander, da man kan lade den op i forbindelse med frokostpause og chaufførskift.

– En Mercedes E200 årg. 2019 udleder 121 g CO2/km, mens LEVC TX udleder 29 g CO2/km.

– Der er plads til seks passagerer samt plads til barnevogn og kørestol. Der er også isofix til barnesæder.

– Passagerer med gangbesvær kan bruge trinbrættet til at stige op i LEVC TX, ligesom et af sæderne kan svinges ud af bilen. Er man i kørestol, er der også en indbygget rampe.

– Der er panoramatag, så man kan nyde udsigten til byens tage.

– Med uafhængig aircondition kan passagerne selv styre både temperatur og blæsehastighed.

– LEVC TX kommer som standard med en luftforureningssensor, så luften bliver ikke blot filtreret inden den kommer ind i kabinen – den bliver også analyseret, og hvis luften indeholder høje niveauer af forurening, bliver luftindtaget lukket og både chauffør og passagerer er beskyttet mod skadelige virkninger.

– Det er muligt både at få opladt sin telefon i en af de to indbyggede USB-porte og ellers sin computer i en 230V stikkontakt. Det er også muligt at komme på internettet da LEVC TX har indbygget Wi-Fi.