Foto: Rådet for Sikker Trafik

Sommervarmen byder på masser af spritkørsel

Selvom du blot skal hjem fra stranden og ikke har så langt, eller tænker det lige går for du føler dig ikke beruset, så skal du passe på fra i dag og i halvanden måned fremefter. Her holder Politiet nemlig fokus på spirituskørsel over hele landet, mens Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og 64 kommuner sørger for en kampagne for at lade bilen stå.

Kontrollerne fra Politiet vil variere fra politikreds til politikreds, alt efter om du befinder dig i en kommune hvor der afholdes forskellige arrangementer eller større sammenkomster, hvor der kan forventes at blive drukket alkohol. Og kontrollerne udføres også om søndagene, for at fange nogle af dem der formoder at de sagtens kan tage bilen hjem fra gårsdagens fest, aftenen forinden.

Ud over det øget kontrol for alkohol i blodet, vil der også blive testet for om man er påvirket af narkotika eller medicin. Og trods at det er blevet mindre accepteret i befolkningen at køre i påvirket tilstand, så findes der stadigvæk påvirket personer bag rattet på de danske veje.

Sommermånederne er hårdest ramt

I løbet af månederne juni og juli, er der allerflest billister med alkohol i blodet på vejene end f.eks måneder som november og december. Og det er også her, at de fleste ulykker sker.

I perioden fra 2013 til 2018, er der kommet 235 personer til skade i trafikken, som følge af kørsel i påvirket tilstand. De har alle enten mistet livet eller kommet alvorligt til skade, alene i månederne juni og juli. Ser man på november og december i samme periode, er tallet nede på 161 tilfælde. Det viser tal fra Vejdirektoratet.

Alene sidste år i sommermånederne, blev der sigtet 1.272 personer for spirituskørsel.

Så mange tager chancen

Kontrollerne og kampagnerne i landets mange kommuner, kommer netop nu. Og det sker fordi at man ønsker at sætte et øget fokus på problemet, hvor at det ofte kan være svært i sommervarmen at fornemme, om man er for påvirket til at sætte sig bag rattet.

Flere personer får heller ikke planlagt på forhånd, hvem der kører hjem, og desværre sker det alt for ofte, at man tager chancen – og så går det galt.

Seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik Michelle Laviolette fortæller, at hvis man er det mindste i tvivl om ens promille, så bør man lade bilen stå.

Plan Gruppen har udført en undersøgelse for Rådet for Sikker Trafik og TrykFonden som viser, at der blandt en gruppe på 4.519 adspurgte personer er hele 5% af kvinderne og 11% af mændende, som indrømmer at de indenfor det sidste år har kørt bil, selvom de nok ikke burde.

Hver 5. dødsulykke i trafikken skyldes alkohol, mens ni ud af 10 danskere tager afstand fra spritkørsel viser tal fra Rådet fra Sikker Trafik, Rigspolitiet og vejdirektoratet.

– Hvert år sigter vi folk for spritkørsel, hvor de efterfølgende siger, at det kommer bag på dem, at de havde en for høj promille. Selv om man over årene har fået reduceret antallet af spritbilister på vejene, så er der stadig for mange, der tager chancen. Derfor vil vi være ret massivt til stede med kontroller hen over sommeren, Christian Berthelsen, politiassistent hos Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Gode råd når din ven vil ud og køre i påvirket tilstand

Hvis du føler at det er svært at tage snakken, når din ven eller familiemedlem har tænkt sig at sætte sig bag rattet, selvom de ikke burde gøre det, så er der lidt forskellige råd man kan følge for at prøve at forhindre at det sker.

Du kan forsøge at spille lidt på medlidenheden og sige, at du ikke føler dig tryk ved at han/hun sætter sig bag rattet og at du har det skidt med det. Hvis du vil gå lidt mere drastisk til den, så kan du også forsøge at tale personerne fra handlingen, og eventuelt tage bilnøglerne fra dem.

Hvis I er flere i en gruppe, så kan I alliere jer og stå sammen om, at personen ikke skal ud og køre, og når I er flere kan I støtte hinanden i sagen. I kan eventuelt foreslå at bestille en taxa, og så være flere om at betale regningen.

Hvis du har plads i din bolig, så kan du også tilbyde personen en overnatning, og har du ikke selv drukket noget, så tilbyd et lift.

Hvis han/hun alligevel vælger at sætte sig bag rattet, så kan du ringe til Politiet på 114. Husk på, at hver gang du forhindrer en anden i at blive spritbillist, gør du vedkommende en stor tjeneste.

Antal trafikanter sigtet for spritkørsel i juni og juli 2019

Herunder kan du se en oversigt over de forskellige politikredse, hvor mange billister der blev sigtet for spritkørsel i juni og juli måned 2019. Tallene stammer fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter:

  • Nordjylland: 175
  • Østjylland: 82
  • Midt- og Vestjylland: 161
  • Sydøstjylland: 110
  • Syd- og Sønderjylland: 91
  • Fyn: 109
  • Sydsjælland og Lolland-Falster: 90
  • Midt- og Vestsjælland: 85
  • Nordsjælland: 90
  • Københavns Vestegn: 53
  • København: 212
  • Bornholm: 14
  • I alt: 1.272.

De landsdækkende sommer-spirituskontroller vil løbe frem til og med søndag den 28. juli 2020.