Arkivfoto

Kontrol af lastbiler afslører omfattende snyd med førerkort

Politiet har afsluttet en kontrol af lastbiler, som afslørede omfattende snyd med førerkort. Det kan ende med fængelsesstraf til chaufføreren, og koste flere hundrede tusinde kroner i bøder.

Kontrollen foregik tirsdag den 13. oktober 2020 på Karlslunde Rasteplads på Køge Bugt Motorvejen, hvor Politiet var stået tidligt op for at udfører kontrollen.

Her kom en nyere lettisk lastbil til kontrol allerede ved 06:30 tiden, hvor betjente fra Tungvognscenter Øst ved Midt- og Vestsjællands Politi kontrollerede, om tingene var som de skulle være. Men ved kontrollen kunne politiet hurtigt konstatere, at der var blevet rodet ved køretøjets takograf, samt at førerkortet som var monteret, ikke tilhørte den 38-årige lettiske lastbilchauffør, som sad bag rattet.

”Det er naturligvis vigtigt, at føreren benytter sit eget, personlige førerkort, så vi kan sikre os, at føreren rent faktisk har overholdt sin køre-/hviletid. Hvis føreren skifter førerkort undervejs og benytter andres førerkort, kan vi ikke kontrollere, om han blandt andet har afholdt de nødvendige hvil på turen,” siger politikommissær Henrik Fobian, der er leder af Tungvognscenter Øst i Midt- og Vestsjællands Politi.

Derfor blev lastbilen omgående ransaget, for at undersøge om der kunne være tale om en fejl fra chaufførens side. Det kunne jo være, at førerkortene var blevet ombyttet med en anden chauffør ved en fejl.

Men under gulvtæppet i kabinen på lastibilen, kunne politiet finde det korrekte førerkort, som tilhørte den 38-årige chauffør. Det lå indpakket i aluminiumsfolie.

Hvad er et førerkort?

Når et køretøj er omfattet køre- og hviletidsreglerne, skal der være installeret en takograf i køretøjet, der måler køre- og hviletiderne, og føreren skal bruge et førerkort.

Et førerkort udstedes personligt til føreren, og kortet skal anvendes i takografen. Takografen registrerer dermed førerens og køretøjets aktiviteter, f.eks. køretider, og disse aktiviteter lagres i et elektronisk datalager samt på selve førerkortet. Data fra førerkortet og takografen bruges til politiets kontrol af køre-/hviletidsbestemmelserne.

Kilde: Færdselsstyrelsen

Muligt misbrug efterforskes

På baggrund af fundet, påbegyndte Politiet straks en efterforskning på lastbilens takograf, og kontrollerede alle de registrerede køre-/hviletider. Og her kunne man desværre konstatere, at der var tale om omfattende snyd med det isatte førerkort, som tilhørte en anden 62-årig mand fra Letland.

Ud af de sidste 28 dage var den 62-åriges førerkort blevet misbrugt hele 18 gange, mens den chauffør som blev standset med førerkortet dog kun kunne mistænkes for otte af de 18 forhold.

”Vi ser gentagne gange, at førere forsøger at omgå reglerne for køre-/hviletider, og det er helt uacceptabelt. Det er regler, der sikrer sikkerheden på vejene, og de skal overholdes. Denne sag er et eksempel på et mere fantasifuldt forsøg, men det er i den grad også mere alvorligt. Vores betjente er specialister på området, og de går ikke på kompromis med kontrollens kvalitet, så selv de fantasifulde forsøg bliver opdaget. Vi har sigtet føreren for overtrædelse af straffeloven, og vi overlader det nu til domstolene at vurdere grovheden strafferetligt,” siger lederen af Tungvognscenter Øst.

Politiets efterforskning skal nu undersøge sagen og klarlægge omstændighederne for de øvrige ti forhold, for at se om der også er tale om misbrug af den 62-åriges førerkort i disse tilfælde.

Politikommisær Henrik Fobian understreger at det er politiets klarer opfattelse, at misbruget er en klar overtrædelse af straffelovens bestemmelser om personelfalsk.

LÆS OGSÅ: Masser af store bøder ved lastbilkontroller

Den 28-årige chauffør er derudover også blevet sigtet for overtrædelse af køre-/hviletidsbestemmelserne, eftersom at han blandt andet i løbet af et helt døgn kun aflagde ét enkelt hvil på en time og fire minutter. Dertil kan han se frem til at miste førerretten i Danmark.

Lastbilen som blev brugt til kørslen ved kontrollen er blevet tilbageholdt af Politiet, indtil at den lettiske virksomhed har betalt en bøde, som ender på mere end 400.000 kroner. Sagen skal afgøres ved et retsmøde den 18. november 2020 ved Retten i Roskilde.