Politiet holdt traditionen tro aktioner over hele landet, i dagene omkring J-Dag

Over hele landet afholdt Politiet aktioner, i dagene omkring J-Dag. Der blev sat ind traditionen tro mod spirituskørsel og kørsel i narko- eller medicinpåvirket tilstand. Det førte til en øget mængde i sigtelser, fastslår Rigspolitiets Nationale Færdelescenter.

Det hele foregik omkring J-Dag, som fandt sted den 2 November 2018. Under kontrollerne blev der hen over de fire kontroldage standset omkring 3.100 køretøjer.

Ud af de over 3.000 køretøjer blev 112 førere sigtet for spirituskørsel mens 110 førere blev sigtet for kørsel i narko- eller medicinpåvirket tilstand.

I selv samme periode, skete der 21 trafikuheld landet over. Og var føreren påvirket af spiritus, mens to yderligere trafikuheld havde en føre bag rattet, som var mistænkt for narkokørsel.

På selve J-Dag, fredag den 2. november, blev hele 24 personer sigtet for spirituskørsel. Ud over det, blev 34 personer sigtet for kørsel i narko- eller medicinpåvirket tilstand. På samme dag blev der registreret fire trafikuheld, med førere som blev sigtet for spirituskørsel. Der var dog ingen uheld, med narkopåvirkede personer som føre.

Det betyder at der i år har været en stigning i antallet af sigtede personer i forhold til sidste år omkring J-Dag. Kørsel i narko- eller medicinpåvirket tilstand lægger dog væsentligt højere, og Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter fortæller;

”Vi har sigtet 24 for spirituskørsel i år mod 15 sidste år på selve J-dag, og vi ser desværre også en stigning i antallet sigtelser for narko-kørsel, hvilket er fuldstændig uacceptabelt. At føre et køretøj i påvirket tilstand kan have uoverskuelige konsekvenser, og i værste tilfælde medføre dødsfald”, siger Christian Berthelsen, politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

I 2017 udgjorde ulykker med spiritus indblandet hele 12% af alle ulykker for 2017. Her blev 36 personer dræbt, og hele 332 personer kom til skade. Af de tilskadekomne var hovedparten af dem fra spiritusulykkerne selv påvirkede.

“Derfor sætter vi løbende ind med målrettede kontroller mod spritbilister, og det vil især være synligt i den kommende tid, hvor de traditionelle julefrokoster står for døren”, fortsætter Christian Berthelsen.