Her får du billånenes vigtigste elementer, og hvad du skal holde øje med

Mange danskere er i tvivl om de forskellige aspekter ifølge med billån – for lån penge til bil – hvad er det overhovedet, og hvad skal jeg vide, før jeg tager et? Det er nemlig enormt vigtigt at kende de grundlæggende principper, inden man vælger at tage lån, for ellers kan det ende gruende galt. Læs med her og lær, præcis hvad du skal vide, før du tager et billån.

Så meget koster dit billån

Når du skal optage et billån, skal du være opmærksom på to omkostninger – renter og gebyrer!

Disse omkostninger skal du have styr på, da disse følgende gebyrer nemlig altid vil være inkluderet, hvis du skal stille sikkerhed for lånet i bilen.

  • Tinglysningsafgift: 1.400 kr.
  • Gebyrmærke til forsikringsselskab: 750 kr.
  • Stempelafgift af lånebeløb: 1,5%

Udover de ovenstående omkostninger vil et pengeinstitut eller finansieringsselskab dog herudover også kræve et gebyr i oprettelse, når du optager dit billån. Dette oprettelsesgebyr bliver enten opkrævet som et fast beløb eller som en procentdel af lånebeløbet. Hvis de opkræver oprettelsesgebyret som en procentdel af lånebeløbet, så skal du være opmærksom på, at gebyret godt kan blive meget stort, hvis du har et stort lånebeløb. Begge former for oprettelsesgebyret vil dog altid være en del af lånets samlede ÅOP, hvilket skaber et lidt bedre overblik.

ÅOP står nemlig for samlede, årlige omkostninger i procenter, og dette ’nøgletal’ indeholder alle tænkelige renter og gebyrer. Dette gør det aldeles overskueligt, da du derfor blot skal se på den udbyder, der har den laveste ÅOP for at finde det billigste lån, hvis alle andre elementer på lånene er de samme.

Længden på lånet

Løbetiden på lånet afhænger af flere faktorer – som eksempelvis alderen på bilen, du køber, og din personlige økonomi. Det er derfor vitalt, at du har styr på dit månedlige budget, så du har penge nok til at kunne afbetale hver måned. Hvis du vælger et lån med en kort løbetid, så skal du selvfølgelig betale lånet af over en kortere tidsperiode, og derfor skal dit månedlige budget kunne klare at betale et større afdrag af på lånet hver måned, end hvis du havde valgt et lån med en længere løbetid. Fordelen ved at vælge en kort løbetid er dog, at renten her ofte vil være lavere end et lån med en lang løbetid, og derfor kan du ende ud med at betale mindre for dit lån.

Hvor kan jeg låne?

Du kan låne til bilen både i banken og hos bilforhandleren. I banken har de dog typisk lavere etableringsomkostninger, hvilket potentielt kan være en fordel. Til gengæld kan man muligvis opnå en lavere rente hos bilforhandleren, hvilket igen taler for at tage et lån hos bilforhandleren. Du skal dog være opmærksom på, at etableringsomkostningerne ikke kan trækkes fra i skat, men kun renterne. Derfor kommer det an på den bils pris, som du køber, hvor det er mest fordelagtigt for dig at tage lånet. Hvis din ønskede bil er dyr, så vil bilforhandleren højst sandsynligt være den mest fordelagtige långiver, hvorimod banken kan give dig nogle gode forhold, hvis du vælger at købe en bil til under 250.000 kr. Et godt råd, når du skal forhandle med bilforhandleren, er at have taget et lånebevis med fra banken, så du kan forhandle med noget konkret. Dette er nemlig et godt trick, hvis banken har givet dig en god rentesats, da det dermed kan være, at bilforhandleren giver dig et endnu bedre tilbud!

Brug sammenligningsportaler

Husk på, at du kan sammenligne dit billån på forskellige sammenligningsportaler, hvis du synes, at du mangler overblikket over de mange muligheder for at låne, da du nemlig nemt kan få dette på mange af disse sider.