fbpx

Hvad er Rally?

Vi skal til WRC Rally i Spanien i weekenden. Men hvad er Rally egentlig?

I samarbejde med Michelin Nordic

Hvad er Rally?

Rally er et motorløb, som består af en række hastighedsprøver. Altså en rute på en lukket vej, hvor det gælder om at gennemføre så hurtigt som muligt. Derfor ligger det under kategorien motorsport.

Et rally team består af to personer i bilen, nemlig en første og en anden kører. Og så selvfølgelig hele mekanikerteamet. Det, som første kørerens job er, er at styre bilen ud fra de noter, som anden køreren sidder og læser op. Man har nemlig ikke en chance for at huske hvert eneste sving på en prøve. Derfor er det vigtigt, at anden kørerens noter er vildt præcise og kommer i korrekt rækkefølge.

I Danmark har vi to former for rally, nemlig hastighedsprøver og så manøvreprøver. Førstnævnte er det, som man forbinder med WRC, som nemlig er VM indenfor hastighedsprøver. Men manøvreprøver er for små lokale rallyklubber, som afholder det, hvor man så skal køre rundt om kegler i en bestemt rækkefølge.

Der bliver afholdt DM for hastighedsprøver. Der bliver så også afholdt en form for mesterskab til manøvre prøverne.

Hvornår startede det?

Rally kan spores helt tilbage til slutningen af 1800-tallet. Men det første rigtige og mest kendte rally blev afholdt i 1911, hvor Monte Carlo Rally blev afholdt, hvilket også er et rally som er på WRC-kalenderen nu.

Hvorfor er det så fedt at køre rally i en skov eller på asfaltveje med så høj en fart?

Jeg tror, at det giver et adrenalinkick af en anden verden, når de kommer med over 200 km/t på en smal grusvej. Dog er det ikke bare en lige vej, nej der er både sving og hop, sådan en rallybil let flyve over 10-15 meter med hastigheder som er så høje.

Det er det samme igen med landeveje, fordi rundt om på de små danske landeveje, er det jo ikke tilladt at køre mere end 80 km/t, mens der til et rally ikke er nogen begrænsning. Hvilket vil sige de igen kan komme op på omkring de 200 ud af små lettere snoede veje.

Hvad er det fedeste ved Rally?

Det fedeste må igen være det ekstremt høje adrenalin spark bagi som det må give.  Ved at hele tiden køre på grænsen af hvad materialer og underlaget kan holde til.

Hvilket team er det man absolut bør holde øje med?

Hvis man vil se et team som bare fungere, så skal man utvivlsom holde øje med VW, fordi deres Polo, har bare toppet de sidste par sæsoner.  Hvilket også betyder de har vundet VM for hold, nu skal det bare afgøres hvem af deres tre kører som skal stikke af med titlen.

Man kunne dog også lige holde lidt øje med Robert Kubica’s Ford Fiesta, fordi han er ikke bange for at kører over grænserne, hvilket også betyder han har knust en bil eller flere i år. Så der vil der være spænding til sidste kilometer.

 WRC modsat dansk klub rally – hvorfor er det federe?

Det er ganske enkelt fordi WRC er VM indenfor rally. Derfor er det nogle langt bedre og rutinerede personer bag rattet som kører bilerne til en WRC afdeling. Det vil også sige at farten er markant større til en WRC afdeling.

Hvem er den mest vindende gennem tiden?

Hvis man skal kigge på rally i moderne tid, er det helt klart Sebatien Loeb. Han har nemlig vundet WRC mesterskabet 9 år i streg. Hvilket er en utrolig rekord. Han stoppede fordi han ville prøve noget andet, fordi der var ingen som kunne fange ham, hvis han vel og mærket sad i en WRC bil. Så han har startet hans ejet Le-Mans hold i stedet for.

Kan man selv køre rally i Danmark måske?

Ja, det vil dog kun være manøvreprøver til en start, da det typisk er billigere, fordi man faktisk kan stille op i ens private bil. I stedet for at skulle investere i en bil kun til rally.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button

ADGANG BLOKERET

Vi driver dette website af 100% frivillige kræfter, og derfor har vi behov for at vise reklamer til dig i en stærkt begrænset mængde. Reklamerne giver os en indtjening, så vi kan fortsætte med at drive dette website, og du kan komme forbi og få dit daglige fix af bilnyheder. Det håber vi giver mening, for dig.